Jak myslí ČT a jak polovina národa

Prezidentské volby rozdělily národ. Jedna jeho polovina myslí mozkem ČT a ta druhá mozkem vlastním.

Letošní prezidentské volby rozeštvaly národ. Bývalí nejlepší kamarádi se kvůli nim mlátí do krve, spousta dříve šťastných rodin se kvůli nim rozpadá. Kdo nebo co konkrétně má tu děsivou moc? Je to snad jeden nepovedený bilboard?

Těžko. Bude v tom něco jiného. Nějaké mozky v ČT například usoudily, že z toho bilboardu logicky plyne, že Česko do války zatáhne generál a že je to tedy útok na vítěze prvního kola voleb. Heroldi těchto mozků to vytroubili a hned si to myslí polovina národa. Ta, která volila generála. Ta, která bydlí ve velkých městech. Ta vzdělaná.

Naše milá televize, žvaň si, co chceš. Nás, nevzdělané venkovany, kteří myslí vlastním mozkem, neurazíš. My jsme se totiž na našich venkovských školách kdysi učili, že podobné úsudky může zplodit jenom idiot. O tom, jak si představuješ nestrannost, víme své. Kdo ještě neviděl, kam až jsi došla ve své “objektivitě”, v podpoře jednoho kandidáta a okřikování, napomínání, peskování, šikanování a odsuzování kandidáta druhého, může se podívat sem.

Když v prvním kole zvítězil nedostudovaný vojenský kontrarozvědčík o půl procenta, nějaký pražský imbecil vzdělaný českou televizí pověsil na net rádoby vtipný bonmot “Praha a láska zvítězí nad vsí a nenávistí.” Od takové Prahy se veřejně distancoval i prezident Václav Klaus, kovaný to Pražák (zde). A prezident Havel se v urně přesypal.

Předseda naší vlády bezprostředně po prvním kole voleb spěchal do ČT (anebo ČT spěchala za ním – to je úplně jedno) a sdělil národu, jak je rád, že zvítězil demokratický kandidát. Mimochdem tentýž kandidát, který byl pro něho loni na podzim naprosto nepřijatelný.

Nevzdělaný venkovan se možná pozastaví jen nad zbytečností premiérových slov. Vždyť v demokratické společnosti se této soutěže žádný jiný než demokratický kandidát nemůže ani zúčastnit, natož zvítězit.

Náš premiér má velké štěstí, že tento obyvatel pralesní chatrče myslí vlastním mozkem. Kdyby měl totiž mozek pronajatý od ČT, nejspíš by si řekl: Aha, ten pán signalizuje, že ostatní kandidáti demokratičtí nebyli. Je velmi smutné, že profesor politologie, předseda vlády země, kde demokracie prý zvítězila už před pětatřiceti lety, předseda strany, která má demokracii dokonce v názvu, nemá ani páru o tom, co to ta demokracie vlastně je.