O jednom (vy)nálezu Ústavního soudu

(Vy)nález ÚS Pl ÚS 30/23 potvrdil snížení valorizace důchodů. Tím také dovolil zaměstnavatelům nevyplácet zaměstnancům mzdu a opilcům řídit motorová vozidla

V nálezu (viz zde) se praví, že vláda sice měla jasné signály *) o nutnosti mimořádné valorizace již na podzim 2022 (str. 18, odst. 66 nálezu), ale o inflaci přesahující zákonný limit 5% se od ČSU dověděla až 10. 2. 2023. Nebylo tedy možno predikovat, že valorizace “vyskočí” do takové výše (str. 18, odst. 67). Ministři byli zaskočeni “mimořádností této mimořádnosti” **) Samotná okolnost zjištění růstu cen nad 5 % však ještě sama o sobě nezakládá právní nárok na odpovídající mimořádnou valorizaci důchodů, nýbrž teprve iniciuje valorizační proces, který je završen vydáním prováděcího předpisu podle § 67 odst. 16 téhož zákona (str. 37, odst. 153 nálezu).

To snad ani není nález, to je přímo právní vynález!

Máš zaměstnance a nechce se ti vyplácet jim mzdu? Nemusíš. Už na podzim jsi sice měl jasné signály, že budeš muset platit i lednovou práci, ale oficiálně jsi se to dověděl až 10.2., kdy jsi dostal jejich pracovní výkazy. Nemohl jsi tedy predikovat, že ti mzdové náklady “vyskočí” do takové výše a jsi zaskočen “mimořádností této mimořádnosti”. Dle právního vynálezu Ústavního soudu naštěstí odvedená práce sama o sobě ještě nezakládá právní nárok na mzdu, nýbrž teprve iniciuje výplatní proces, který je završen převodem mezi bankovním účtem zaměstnavatele a zaměstnance. Takže než k němu dojde, jednostranně změníš pracovní smlouvu tak, že zaměstnanci za jeho práci platit nebudeš. A potom platit nemusíš.

Sedl jsi za volant, měl jsi ji jak z praku a chytila tě hlídka? Nevadí. Když jsi sedal do auta, měl jsi sice jasné signály, žes chlastal, oficiálně ses to ale dověděl až od policajta, který ti dal dýchnout. Neměl jsi ani tušení o tom, že ti alkohol “vyskočí” do takové výše, jsi zaskočen “mimořádností té mimořádnosti”, ale máš štěstí. Podle právního vynálezu Ústavního soudu totiž opilý řidič za volantem sám o sobě ještě nezakládá právní nárok policajta na to, aby mu vzal papíry. Pouze inicializuje správní řízení, které je završeno odevzdáním řidičáku na příslušném úřadě. Pokud ho tedy opilec neodevzdá, správní řízení se nemá jak završit a ochlasta může klidně jezdit dál.

Pokud zde ještě máme právní stát, jsme si před zákonem všichni rovni a to, co prošlo vládě, projde i všem neplatičům a opilcům. Pokud lumpárny a zlodějiny může páchat jenom vláda, pak už tady žádný právní stát není. V zájmu znovunabytí poztrácených právních jistot a obnovy neočekávaně zničené očekávatelnosti práva by to potom chtělo už jen několik drobností. Vyškrtat z Ústavy všechny zmínky o demokracii a připsat do ní jeden staronový článek. Článek o vedoucí úloze nohsledů pětikoalice ve společnosti.

*) Kdopak tady soudci-zpravodajovi asi vedl ruku?

**) Tato pozoruhodná formulace v nálezu ÚS opravdu je. Je to taková mimořádnost na druhou. Nejspíš ale prostě jen někdo zblbnul na kvadrát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *