Green deal po česku

Česku ujíždí zelený vlak. A nejen vlak. Ujíždí nám zelená auta, zelená výroba energie a vlastně zelená výroba čehokoliv. Přesto se náš zelený úděl stal bezkonkurenční světovou špičkou.

Na ujíždějící zelený vlak upozornil čtenáře MF DNES předseda představenstva skupiny CE Industries Adam Šotek (4. 2. 2023).

Pan předseda má v řadě věcí pravdu. Železnice patří do zelených odvětví. Podíl zboží přepravovaného po železnicích v zemích EU činí 18,6%, zatímco u nás jen 16,8%. Hrůza! Ani v ostatních odvětvích to není lepší. Procenta se mi nechce hledat, ale nízké procento má určitě i naše výroba energie, nedostatečně zelené jsou naše montovny aut, dostatečně zelené ještě není ani maso v našich supermarketech. Přitom je jasné, že kdo dnes nezaspí, bude vítězem zítřka!

Buďte v klidu, pane předsedo. My jsme právě předběhli zelenou lokomotivu a zvítězili jsme už dnes. Náš osud je zelený zcela nedostižně. Stačí jenom v EU prosadit, aby byla správnými procenty ohodnocena i barva mozku našeho nově zvoleného prezidenta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *