Jak naše řetězce pokořily Stalina

Hospodářský docent Valeš a ekonomický NBA Křeček nám sdělili, že naše potravinové řetězce mají marže až 300%. Podle nich nás tedy odírají až třikrát víc než Stalin Ukrajince za hladomoru.

Znáte ten totalitní vtip, kdy major školí bažanty?

“Súdruzi vojíni, v zimnom období plníme chladiče vojenských vozidel zmesou, ktorá pozostáva z pedesiatich percent fridexu a štyricati percent vody.”

“Soudruhu majore, chybí vám tam deset procent.”

“Súdruzi, v zimnom období neplníme chladiče nikdy až po vrch…”

Zhruba stejnou invenci jako ten totalitní lampasák prokázali naši ekonomičtí experti  Lukáš Valeš a Štěpán Křeček, ekonomický to poradce našeho fialového premiéra. Vystříhl jsem je z Televizních novin TV NOVA, 11. 12. 2023

Kdyby otevřeli kteroukoliv učebnici ekonomie, tak by se někde na stránce tří nebo čtyři dověděli, že  

Takže když obchodník koupí od dodavatele čtvrtku másla za dvacku a prodává ji za šedesát, nemá, Křečku div se, marži 200%, ale pouze  (60-20)/60 * 100% = necelých 67%. A stoprocentní marži by neměl, ani kdyby to máslo prodával za šedesát milionů.

Naše řetězce podle expertů svojí marží převálcovali i kdysi zdánlivě nepřekonatelný Sovětský svaz. Tam totiž měli svého času největší marži na světě a ta byla právě těch sto procent. Zavedl ji soudruh Stalin,  který zemědělskou produkci nekupoval, ale kradl. Přesto byl na marži dvěstěprocentní či dokonce třistaprocentní krátký i on. Mohl by ji totiž mít jen v případě, kdyby mu ukrajinští zemědělci těsně před smrtí hladem za svoje okradení ještě platili. A já silně pochybuji, že to dělali…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *