Kterak naši noví “zákonodárci” kašlou na zákony

Naši noví zákonodárci ještě neotevřeli vrata poslanecké sněmovny a už plivli na zákon, který jim darovali zákonodárci předešlí. Na webových stránkách sněmovny už jsou ustanoveny tzv. poslanecké kluby. Všechny v rozporu se zákonem.

Svůj poslanecký klub zde mají ANO, ODS, STAN, KDU ČSL, SPD, TOP 09 i Piráti. Proč poslanci zakládají nejen kluby, ale i pidikluby, objasňuje Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, konkrétně např. § 78 odst 1: ” Poslanecké kluby jsou oprávněny používat ke své činnosti místnosti v prostorách Sněmovny včetně potřebných technických prostředků… ” a samozřejmě především § 78 odst 2: “Na úhradu nákladů se poslaneckým klubům poskytuje příspěvek z rozpočtu Sněmovny…

Takže ještě jsem nic neudělal a už hrabu, hrabeš, hrabeme. Tentokrát je ovšem v této bohulibé činnosti starých i nových hrabošů jeden háček. Lépe řečeno hák. Všechny kluby byly totiž ustaveny v rozporu s jednacím řádem sněmovny, a to hned z několika důvodů.

Především: § 77 odst 5 říká: “K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu,” přičemž “politickou stranou” se dle odst 1 téhož paragrafu pro potřeby tohoto zákona rozumí i politické hnutí.

Nárok na poslanecký klub má tedy pouze hnutí ANO a SPD. Ostatní nemají nárok na poslanecký klub, a to ani společně (koalice není politická strana), ani každý zvlášť (žádná z jmenovaných politických stran nekandidovala samostatně).

Ústavní právníci na otázku, zda je to skutečně tak, anebo jinak, v tom jako správní právnící začínají pěkně bruslit. „Pokud budeme jednací řád číst silně textualisticky, tak nemůže vzniknout žádný samostatný klub strany zvolené v koalici. Ale jaký je záměr, to nevím…Je to přinejmenším sporné,“ říká například Jan Kysela.

Jenže zákon jinak než textualisticky (dokonce “silně textualisticky”) číst nelze. Jak by to vypadalo, kdyby slovo vražda, které se objeví v trestním zákoníku poprvé, znamenalo něco jiného, než totéž slovo vražda při svém dalším výskytu?

I Marek Antoš poslance hájí, a to velmi zajímavě. „Podle mě se systematicky dá dovodit, že i v této situaci kluby ustavit lze. Je potřeba ten paragraf vyložit jako celek, nedívat se jen na tento odstavec.”

Představte si, že bych do učebnice matematiky napsal, že 2+3=7 a před kritiky se bránil slovy: Podle mě se systematicky dá dovodit, že i v tomto zápisu najít správný součet lze. Je třeba si text vyložit jako celek a nedívat se jen na tuto rovnost.

Jistě matematika (zaplaťbůh!) není právo. Vyhovme tedy panu Antošovi a porozhlédněme se i po jiných odstavcích a paragrafech jednacího řádu:

§ 77 odst 2: “V průběhu volebního období může být ustaven nový poslanecký klub, složený z poslanců příslušných k jiné politické straně, než za jakou byli zvoleni ve volbách, nebo nový klub poslanců…” 

Hle,hle, hle – že by tedy poslanci “ustavili nové poslanecké kluby” podle tohoto článku a pan Antoš měl pravdu? Ó nikoliv. Právě naopak. V rozporu se zákonem byly ustaveny i kluby ANO a SPD, které jsem se na začátku snažil vzít na milost. Proč?

Zopakujme ještě jednou úvod paragrafu: § 77 odst 5: “K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období…. ” i odst. 2: “V průběhu volebního období může být ustaven…” a položme si jednoduchou otázku: Co znamenají pojmy “začátek volebního období” a “průběh volebního období”?

Je zřejmé, že volební období sněmovny může začít až v okamžiku, kdy skončí volební období sněmovny předešlé. To skončilo 21. 10 2021 (zprávy TV NOVA 20.10.2021). A poslanecké kluby sněmovny nové byly ustanoveny již 12. 10. 2021 (ČT24). I když na to zírám zcela netextualisticky, snad ani právník nepopře, že 12. 10. je dřív než 21. 10, a že tedy kluby byly ustaveny p ř e d začátkem volebního období, tedy v rozporu nejen s jednacím řádem, ale i se zdravým rozumem.

Možná si řeknete, že dělám z komára vola. Na druhou stranu si představte, že se to přejde mlčením a sněmovna začne “fungovat”. Volit předsedu, místopředsedy, navrhovat a schvalovat zákony. A někdo si vzpomene za rok za dva. Prapodivný vznik poslaneckých klubů pošle k Ústavnímu soudu a ten mu dá za pravdu – ustavení poslaneckých klubů prohlásí za neplatné. Tím zneplatní všechny kroky těchto klubů, mimo jiné tedy i všechny zákony, které tyto kluby navrhly a sněmovna odhlasovala. Myslím, že by to byl pěkný šrumec.

Kdybych prodal dům ještě předtím, než jsem ho koupil, nejspíš půjdu sedět. Poslanci to udělali a sedět nepůjdou. Mají totiž imunitu. A volič může jenom zírat, jaké že to voly zase jednou zvolil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *