K čemu vlastně máme stát?

Covid 19. Hromadně se na něj umírá. Nouzový stav a uzavřené ski areály. Ale vleky jedou, v areálech se vesele lyžuje. A policie místo toho, aby hromadně zatýkala, kontroluje, zda potenciální vrazi správně parkují…

Dne 13. 3. 2020, tedy již téměř před rokem, zařadila vláda SARS na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestným činem podle § 152 trestního zákona. Hned první odstavec tohoto paragrafu říká: Kdo úmyslně způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. Podle nejpřísnějšího odstavce tohoto paragrafu hrozí až dvanáct let.

Každý z nás dnes ví, co je COVID a jak se šíří. Každý z nás ví, že ski areály jsou uzavřeny kvůli šíření koronaviru. Každý, kdo neoprávněně vkročí do uzavřeného ski areálu, jakož i každý, kdo pro něj pustí vlek, tedy páchá trestný čin podle výše zmíněného paragrafu. Ale vleky jedou a v areálech se vesele lyžuje (viz např. zde). A policie místo toho, aby masově zatýkala, jenom hlídá, zda potenciální vrazi správně parkují.

V šíření nákazy a počtu mrtvých už jsme na apokalyptických stupních vítězů hrůzného světového šampionátu. Lidé umírají, nemocnice kolabují. A orgány, které mají konat v trestním řízení, nekonají. Tak k čemu vlastně máme stát?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *