Hospodští do škol!

Naše diletantsky řízené školství zažilo již mnohé hurá akce. Mléko do škol! Ovoce do škol! Poslední akci současného ministra školství asi nejlépe vystihuje heslo Hospodští do škol!

“Proč bránit řediteli školy, aby vzal na výuku vzdělaného člověka a během tří let mu sdělil, že si musí dodělat doplňující pedagogické studium?” řekl doslova ministr Plaga pro televizi Nova (Televizní noviny TV Nova, 27. 1. 2021).

Vážený pane ministře, Vy to nevíte? Kdybyste si dodělal doplňující pedagogické studium Vy, tak byste se to určitě dověděl. Protože by to ale mohlo být pozdě, tak Vám to zkusím vysvětlit teď a tady. Na dvou názorných a doufám, že i pro Vás pochopitelných příkladech.

Představte si, že v autoškole usedáte poprvé v životě za volant a instruktor na sedadle spolujezdce Vám řekne: “Já sice nemám řidičák, ale jsem vzdělaný účetní a ministr dopravy mi během tří let sdělí, že si ten řidičák musím dodělat. Tak jedem!”

Ležíte na operačním stole a člověk nad Vámi Vás uklidňuje: “Nebojte se, já sice nejsem lékař, ale jsem inženýr přes daně a primář mi během tří let určitě řekne, že si musím dodělat doplňující medicínské studium. Tak skalpel prosím!”

Že je to něco jiného? Ale vůbec ne! To jenom u nás je kantořina považována za podřadnou práci, kterou může dělat každý. Je mizerně placena, takže se do ní nikdo předem nehrne. Takový ski areálista – to je jiná prestiž! To jsou jiné prachy! To je jiná existence!

Jenže ouha – stačí pár mikroskopických potvor a je po penězích. Je po existenci a jde se na žebrotu. Najednou je školství dobré. Peníze sice mizerné, ale jisté. Jsem vzdělaný přes pípu a zkrachoval jsem – tak co kdybych zamkl hospodu a šel učit? Co Vy na to, pane ministře?

A ministr školství, sice nevzdělaný v pedagogice, zato schopný inženýr-účetní, touze po jistých penězích rozumí.

“Na každú robotu nám treba špecialistov,” věděl i dementní major Haluška z Černých baronů. Náš ministr školství to neví. A já se upřímně děsím, co ho napadne příště.

(vyšlo v MF DNES 1. 2. 2021)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *