Dezinformace jako trestný čin

Vláda chce kriminalizovat dezinformátory a šíření dezinformací prohlásit za trestný čin. Pokud to opravdu udělá, dojde k zajímavé situaci. Vyjde totiž najevo, že jedním z dezinformačních kriminálníků je vláda sama.

Informace je jakákoliv změna prostředí, kterou je živý organismus schopen vnímat a využít ke zvýšení šancí na své přežití.

Zapadá slunce. Tulipán dostane informaci, že nastává noc, a zavře svůj květ, aby neplýtval energií v době, kdy je šance na opylování téměř nulová.

Jirku Nenažraného rozbolí žlučník. Dostane informaci, že půl kila pečeného bůčku k obědu nebyl úplně nejlepší nápad a záleží jenom na něm, jak a zda vůbec tuto informaci využije k prodloužení svého života.

Americký matematik Claude Elwood Shannon objevil dvě zajímavé skutečnosti. A sice za prvé, že informace je měřitelná a za druhé, že ji lze kvantovat. Barevná fotografie poskytuje větší množství informace než “tatáž” fotografie černobílá. Nejmenší množství informace přinese fotografie zcela černá, anebo naopak zcela bílá. Někdo zapomněl sundat kryt objektivu a přišel o zajímavou fotku, anebo spálil snímač foťáku a přišel o dost peněz. A podle toho má papír černý, anebo bílý. Kvantum informace. Bit.

Polský matematik Jan Łukasiewicz přišel na to, že měřitelné je nejen množství, ale i pravdivost informace. Že stejně jako v životě, ani v matematice neexistuje jen pravda a lež, ale že existuje i polopravda. Jeho pokračovatelé pak pro matematiku objevili i “téměř pravdu” a “téměř lež”. A nejen to. Odstínů mezi pravdou a lží je tolik, kolik je čísel mezi nulou a jedničkou. Totiž nekonečně mnoho.

Slovo dezinformace je vynález lidí, kterým je běžná životní zkušenost, natož práce matematiků, zcela ukradená. Rozlišují opět jen pravdu a lež. Definují dezinformaci jako “nepravdivou informaci, která je záměrně šířena za účelem oklamání lidí” (zdroj). A šíření dezinformací má být trestným činem.

Nuže dobrá.

“Podívejte se na návrh zákazu aut se spalovacími motory. To je prostě něco, co nemůže nikdo z ČR akceptovat,” pálil Fiala na Babiše v jakési předvolební debatě. 3. 10. 2021 to byla fialová informace. Dnes zákaz máme a Fiala akceptoval. To je fialová informace dnes. Takže před volebami lež a záměrné klamání voličů. Z jeho tehdejší informace je dnes rázem dezinformace.

“Zastropování cen energií není cesta a stropovat nebudeme,” tvrdil premiér loni v létě. Je to pravda, anebo lež? Byl premiér tenkrát v deliriu a nevěděl, co říká, anebo to tenkrát šířil záměrně? A za jakým účelem?

“Petr Pavel je pro nás jako kandidát na prezidenta zcela nepřijatelný,” tvrdil předseda vlády loni v létě. Je to pravda, anebo lež? Proč to asi říkal?

“Nebudeme měnit ani valorizaci důchodů, ani důchodový věk,” bil se v prsa Fiala ještě v listopadu. Lež, kterou masově šířil sdělovacími prostředky. A pokud byl při smyslech, šířil ji záměrně a za nějakým účelem.

Jaký je rozdíl mezi vládní informací a vládní dezinformací? Několik týdnů…*)

Takže pokud chce naše vláda odhalovat dezinformátory, měla by ukázat prstem především sama na sebe. A s tou kriminalizací velice brzdit.

—————————————————–

*) A cenzura jede opravdu natvrdo. Tuto větu jsem napsal do diskuse pod nějaký článek o nutnosti potírání dezinformací na Seznam.cz. Okamžitě mi ji smazali a vyhrožují zrušením účtu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *