Morální kompas Petra Pavla

“Velký vliv na mé pozdější názory mělo léto roku 1968. Tehdy byli u nás na návštěvě přátelé ze Sovětského svazu. Právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovětskými náladami na druhé mi otec srozumitelně k věku vysvětlil podstatu situace. Bylo účinnější než cokoli jiného a také trvalejší. A posměch ve škole ze strany spolužáků pro mou oblibu našich přátel mě v názoru tenkrát pouze utvrdil.”

Přesně toto napsal Petr Pavel ve svém životopisu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/volby/petr-pavel-zivotopis-prezident-kandidat-hrad.A221123_085710_prezidentske-volby-2023_rapc

V prezidentské kampani se velmi hloupě bránil tím, že v roce 1968 mu bylo sedm let a neměl z toho rozum. Jenže ten text nepsal v roce 1968. Napsal to v roce 1987, kdy mu bylo šestadvacet a kdy ani průměrně inteligentnímu jezevčíkovi už nebylo třeba nic vysvětlovat. Za dva roky poté měl už úplně jiné přátele a jeho přátelé nedávní se velmi rychle stali jeho nepřáteli. Názory, které byly v létě 1968 budoucí, se na podzim 1989 staly názory minulými a měly být zřejmě velmi rychle zapomenuty. Nestalo se.

Podstatu situace v roce 1968 mu srozumitelněji než otec zřejmě vysvětlili Šimek a Grosmann, kteří mu tehdy poradili zcela jasně, že když nebude vědět kudy kam, stačí naslinit prst a vztyčit ruku.

Petr Pavel se touto radou řídí celý život, a to zcela důsledně. Silný východní vítr se před pětatřiceti lety otočil a náš prezident se otočil s ním. Loni při jedné z jarních přeháněk mu nebylo zcela jasné, odkud vítr fouká, a tak nejdříve podepsal zákon o změně valorizace důchodů, aby v zápětí prohlásil, že tento svůj podpis bude žalovat u Ústavního soudu (psal jsem o tom zde).

A tento člověk má tu drzost na výročí okupace naší země, okupace, kterou dvacet let nazýval bratrskou pomocí, žvanit něco o morálních kompasech. Člověk, který má v hlavě místo střelky kompasu šipku větroměru.

Dne 3. 12. 1989 na koncertě pro všechny slušný lidi se Karel Kryl s publikem spokojeně podělil o myšlenku, že jedna z jeho písní už neplatí. Že prý už neryjeme držkou v zemi:

https://www.youtube.com/watch?v=8AELqeKgdw0

Karle, ještě že ses nedožil dnešních dnů. Držkou v zemi už možná neryjeme, ale spousta jiných tvých písní už opět platí. 21. srpna 2024 k nim přibyla další. Je to velmi smutné, ale vrah

na rohu ulice

zas o morálce káže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *