Vládnou nám komunisti, mafiáni nebo idioti?

Jako matematik chápu nadpis samozřejmě jako disjunkci. Spojka nebo tedy nevylučuje ani ty první, ani ty druhé, ani ty třetí. Právě naopak. Vládnou nám dohromady mafiáni v prazvláštní koexistenci s idioty a neokomunisty. Tito Gottwaldovi pravnuci se bez okolků vydali po stopách svého nechvalně známého soudruha pradědečka a bez jakýchkoli skurpulí posvěcují státní krádeže majetku.

Až to posvětí i senát, budou moci Gottwaldovi pohrobci podle zákona kdykoliv a na kohokoliv ukázat prstem a zařvat: Vyděláváš víc, než jsme čekali, takže máš neočekávaný zisk. Tak tady máš po čumáku – budeš nám pěkně odevzdávat šedesát procent neočekávaného výdělku. K tomu devatenáct procent z výdělku očekávaného! Pětinu tvého zisku ti milostivě necháme… *)

A nejspíš budou očekávat, jak neočekávané miliardy úspěšných naplní prázdnou státní pokladnu.

Nenaplní. Ministr financí totiž neumí miliardu ani napsat. Nejvyšší ekonomické vzdělání v naší vládě má nejspíš ministr spravedlnosti, který se prý při studiu práv občas potkal v hospodě s několika studenty ekonomie.

Různí polomozci v internetových diskusích tuto státní krádež vítají: “Jenom oholte ty německé a švýcarské zazobance, co sedí na akciích našeho ČEZu!”

ČEZ ale není váš. Ani náš. ČEZ je ze sedmdesáti procent v rukou současně vládnoucí sebranky. Nějakého toho německého či švýcarského zaobance sedícího na akciích ČEZu nemohu samozřejmě vyloučit, ale vím, že v akciích ČEZu má hromadu peněz spousta našich nezazobanců, kteří dnes bojují o každou korunu a kteří si mysleli, že tak uchrání svoje pracně našetřené peníze před inflací. Během pár měsíců, co se o státní krádeži jen uvažovalo, přišli o třetinu svých úspor. Něco jim sežrala inflace, většinu ale pád akcií ČEZu, který byl logickým důsledkem této jobovky.

Ale nejde jen o ČEZ. Jde třeba i o banky. Těm taky naše vláda závidí jejich úspěšnost a chce je oholit. Jenže jaksi zapomíná, že už jsou v rukou zahraničních majitelů, se kterými nemůže mávat tak, jako s ČEZem. Pokud manažeři bank nejsou slabomyslní (a já myslím, že nejsou) jejich zisky, které naše neschopná vláda neočekávala, zmizí jako pára nad hrncem. Stačí zlevnit hypotéky a zvednout úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Nepřiměřené zisky tak místo v prázdné státní kase skončí v kapsách spokojených klientů.

Co je pro vládu ještě horší a pro nás všechny velmi špatné, banky mohou následovat Daniela Křetínského. Ten na nic nečekal, sbalil svých pár miliardových švestek a svoje milionové daně bude odevzdávat nějaké slušné vládě v nějaké normální zemi. Pokud ho budou následovat “naše” banky v rukou zahraničních majitelů (a to jsou dnes prakticky všechny), celý náš bankovní systém se kvůli slabomyslnosti současné vlády položí.

Důchodový systém? Marian Jurečka do něho hrábl tak šikovně, že je výhodnější jít letos do předčasného důchodu, než za rok do toho řádného. A nějaký důchodový poradce to při první příležitosti národu vyslepičil. Nato celý jeden ročník našich občanů zaplavil sociálky, které pod jejich náporem padly na hubu – viz např. zde a zde. A až ten nápor nějak zvládnou, vypadne z pracovního procesu sto tisíc lidí o rok dřív než by mělo. Vybere se míň daní, nárazově a extrémně vyletí počet vyplácených důchodů a po důchodových úřednících se zhroutí i důchody samotné. A v této situaci si vláda půjčuje deset miliard, aby je mohla darovat občanům cizího státu. Evropská unie asi nikdy neměla užitečnějšího idiota.

Kapitola sama pro sebe je Vít Rakušan. Když už i MF DNES píše, že se úplně zbláznil, tak to už musí být něco. Hlava naší mafie dává nepokrytě najevo, že někdejší estébáci jsou proti němu úplní žabaři. Jeho soukromé fízlování “šiřitelů antisystémových nálad ve státní správě” zcela zjevně kopíruje praktiky 1. správy SNB ČSSR. K úplné dokonalosti už mu zbývá jen najít pár vhodných sklepů, které by se daly přestavět na mučírny.

A nad tím vším profesor politologie. Šašek, který v politice umí jenom rozhazovat rukama, vysílat signály a dnes vehementně prosazovat něco, co včera ještě vehementněji odmítal. To proto, že mu dnes nějaký vykuk nakulal pravý opak toho, co včera.

Čeká nás tvrdý pád. Je jen otázkou, zda jako první padne na hubu vláda, anebo občané této země. Byl bych raději, kdyby to byla ta vláda.


*) Po publikování tohoto článku nám ministr Stanjura vysvětlil, že díky windfall tax, jak se tato státní krádež vznešeně nazývá, budou mít firmy nižší zisk, tudíž nižší daň z “očekávaného” zisku, takže na tom vlastně vydělají…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *