Cenzura na iDNES

(Článek, který cenzura na iDNES odmítla zveřejnit).

Moji čtenáři si jistě všimli, že na blogu iDNES jsem píšu čím dál méně. Šikany místních adminů mám totiž už plné zuby. V posledních několika letech se mi už několikrát stalo, že můj sotva zveřejněný článek byl rychle a střelhbitě smazán s odůvodněním, že odporuje kodexu blogera. Záminku vždy snadno poskytlo ustanovení

Bloger nesmí používat ve svých textech obrázky z jiných internetových stránek, pokud mu držitel autorských práv neudělil souhlas na jejich použití (ať už osobně nebo v pravidlech stanovujících podmínky přebírání jeho děl). Ve všech případech je bloger povinen uvést zdroj, odkud obrázek pochází.”

Toto ustanovení vám totiž lze omlátit o hlavu vždy, když dáte do článku nějaký obrázek. Je úplně jedno, jestli zdroj uvedete nebo ne. I když ho tam totiž máte, určitě nemáte udělen souhlas autora na použití. Alespoň mě se na to, zda mám či nemám nějaký souhlas, nikdo nikdy neptal.

Jako poslední takto dopadl můj článek, který jsem zveřejnil 9. 2. ve 12:54:12. Dvě pitomé fotky lidské ruky, které dnes pořídí každé dítě během deseti sekund, byly záminkou k likvidaci článku. I když jsem uvedl zdroj a připojil odkaz na příslušné stránky. Adminové se mě na nic neptali. Jsou zřejmě jasnovidci, a tak vědí zcela určitě, že osobní souhlas autorů těchto veleděl nemám.

Článek na blogu vydržel deset minut, jak jsem se dověděl z mailu, který přišel ve 13:09. Jakmile prý zmíněný nedostatek napravím, bude článek znovu zveřejněn.

Věru nevím, jak mám tento nedostatek napravit. Během minuty jsem ruku nafotil sám, obrázky vyměnil a ke každému připojil text “Foto z archivu autora, který sám sobě uděluje svolení ke zveřejnění fotografie na tomto místě”. Jenže jsem si nepomohl.

V kodexu se mimo jiné praví: V případě, že administrátoři při stažení článku vyzvou autora k opravě konkrétních částí, které jsou v rozporu s Kodexem, může si bloger článek po opravě vrátit zpět na původní umístění.

Není to pravda. Opravu článku mám hotovou už šest hodin a tlačítko “článek zveřejnit na stránkách blog.idnes” mám v publikačním systému stále mrtvé.

Publikování či nepublikování článků na iDNES je tak čistě na svévoli administrátorů. Zatímco smazání článku je otázkou minut, opravený článek není zveřejněn ani po šesti hodinách. Ona asi i ta oprava je možná špatně. Asi nestačí napsat, že fotky jsem pořídil já a že sám sobě jsem udělil souhlas. Určitě totiž lžu, a tak kodex porušuji opět. Proti presumpci viny těžká obrana.

Je zajímavé, že články ostatních blogerů se obrázky jenom hemží. Někde nějaké odkazy jsou, většinou ale nejsou, natož aby někdo pátral po nějakém ouhlasu. A nikomu to nevadí. Některé články se adminům iDNES prostě líbí a jiné holt ne. Tak už to na světě chodí. Jenom nevím, co komu vadí na mém obdivu k čínským dětem, které umějí na prstech počítat rychleji a líp než běžný smrtelník na kalkulačce.

Takže tolik na závěr. Jsou to možná poslední slova, která jsem na blog.iDNES napsal. Nejsem si totiž jist, zda mi ještě někdy bude stát za to, abych o každý další celkem nevinný článek takto bojoval…

Tento článek vydržel na stránce blog.idnes.cz deset minut, pak z nich byl odstraněn. Z následného mailu jsem se dověděl důvod: pokouším se na stránky znovu dostat článek o počítání na prstech, který byl již jednou zakázán, což je v rozporu s kodexem blogera…

A tak jsem se s blogem na iDNES rozešel. Můj poslední (a teď už jediný) článek na tomto webu je (zatím) zde . Pokud tam zmizí, objeví se na těchto stránkách…

A články, které jsem na iDNES smazal, bych chtěl postupně dát sem do rubriky “Staženo z blogu iDNES”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *